Témanapok

EFOP pályázatunk keretében partnerintézményeinkben évente 1 alkalommal (az óvodában 2 alkalommal) környezet és természetvédelmi témanapokat tartunk. A témanapok négy fő tevékenysége:
1) interaktív kiállítás, tárlatvezetéssel, 2) gyakorlati bemutató, 3) előadások legalább 2 témában, külön-külön előadóval.

Az alábbiakban az egyes témanapokról rövid leírással és néhány fényképpel számolunk be.

A 2018 évi Témanapokon a Zöld Kör Hulladékból termék című kiállítását mutattuk be szakértői tárlatvezetéssel. A kiállítás a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hivatott felhívni a figyelmet, valamint az újrahasznosítás menetét mutatja be a különböző anyagtípusoknak (papír, műanyag, fém, üveg, gumi és a komposztálás).

Alsós gyerekeknek mini hulladékkezelő teleppel és óriás társasjátékkal formáltuk a szemléletét.  A mini hulladékválogatóban a gyerekek sok hasznos információhoz jutottak. Többek között játékos keretek között ismerkedtek a szelektív hulladékgyűjtés módjával, a szelektív hulladékgyűjtés hasznával. A megszerzett ismereteket tevékenyen ki is próbálhatták. Valósághű szemetet válogattak a megfelelő konténerbe, mely egy futószalagon keresztül érkezett éppen úgy, ahogy az igazi hulladékválogatóba. Ehhez megfelelő felszerelést, védőruhát is magukra ölthettek (mellény, kesztyű, védősisak), mely még érdekesebbé, izgalmasabbá tette a válogatást. A bemutatott játék elérte célját: valóban interaktív módon igyekszik a gyerekek szemléletét pozitív irányba formálni. Biztosak vagyunk abban, hogy ez is hozzájárul a környezettudatos magatartás kialakításához. Az óriás társasjáték pedig a hulladékgazdálkodás témakörét öleli fel a megelőzés és szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítve.

A kapcsolódó előadásokon az élővilágbarát kertről, környezet és természetvédelemről, és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról,
az állatok rejtőzködéséről, a túlélési stratégiákról (azaz különleges és ismert fajok milyen trükköket és módszereket vetnek be az életben maradásért) és a pelék életéről és védelméről tartottunk előadásokat. A tanulók megismerkedhettek egyesületünk pelevédelmi munkájával is.

2018. 04. 23. Álmosd

2018. 04. 24. Ibolya utcai Általános Iskola (Debrecen)

2018. 04. 25. Középkert utcai Általános Iskola (Hajdúböszörmény)

2018. 04. 26. Bocskai Általános Iskola (Hajdúböszörmény)

2018. 05. 10. Kincskereső Óvoda (Hajdúböszörmény)

2018. 06. 13. Svetits Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda (Debrecen)

2018. október 5. Szent Efrém Általános Iskola (Debrecen)

 

2018. október 17. Református Általános Iskola (Debrecen)

 2018. november 14. Széchenyi István Mezőgazdasági Szakközépiskola (Hajdúböszörmény)

2018. 12. 11. Kincskereső Óvoda (Hajdúböszörmény)

2019
A témanapok programja: Kiállítás, tárlatvezetés és játszóház a ZÖLD OTTHON, a fenntartható háztartás témában http://zoldotthon.net/hu/
A Zöld Otthon nevet viselő kiállítás 12 panelből áll, melyen a környezettudatos és fenntartható háztartást mutatjuk be egy ház előszobájától egészen a kertig. A gyerekek megtudhatják, hogy a saját háztartásukat hogyan tudják kis segítséggel környezettudatossá változtatni, természetbarát kertet létrehozni. A játszóházban pedig a Szelektivity nevű, nagyméretű társasjátékkal tanulhatják meg játékosan a szelektív hulladékgyűjtés alapjait.
Ezen túl előadásokat tartunk egy-egy osztályban a Nagyerdőről és Hortobágyról, illetve a gyógynövényekről.

március 18. Ibolya utcai Általános Iskola (Debrecen)

május 11. Svetits Általános Iskola

május 27. Álmosdi Általános Iskola

június 4. Bocsakai Általános Iskola (Hajdúböszörmény)

június 5. Középkerti Általános Iskola (Hajdúböszörmény)

június 19. Kincskereső Óvoda (Hajdúböszörmény)

október 3. Református Általános Iskola (Debrecen)
Szerda reggel 8 órától a 2 természetismereti előadás mellett környezettudatos kiállítással és játszóházzal is készültünk a témanapra.
A hajdúböszörményi Zöld Kör munkatársai elhozták a Zöld Otthon nevet viselő, 12 panelből álló kiállításukat, melyen a környezettudatos és fenntartható háztartást mutatták be egy ház előszobájától egészen a kertig. A gyerekek megtudhatták, hogy a saját háztartásukat hogyan tudják kis segítséggel környezettudatossá változtatni, természetbarát kertet létrehozni. A játszóházban pedig a Szelektivity nevű, nagyméretű társasjátékkal tanulhatták meg játékosan a szelektív hulladékgyűjtés alapjait.

november 6. Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
A szerda reggeli témanapunk alkalmával 2 előadást tartottunk az iskolában megrendezett Nyitott kapuk rendezvény részeként, e mellett természetvédelmi kiállítással és tárlatvezetéssel készültünk.
A hajdúböszörményi Zöld Kör munkatársai elhozták a Debrecen-hajdúböszörményi tölgyesek élővilágát bemutató tárlatukat. A kiállítás egyes elemeit az iskola osztályai külön csoportokban tekintették meg, itt tárlatvezető segítségével tudtak meg érdekes információkat az erdő különleges élőlényeiről, Natura 2000 jelölőfajairól.

november 19. Kincskereső Óvoda Hajdúböszörmény
Az óvodás csoportoknak két előadóval – a természetvédelemmel kapcsolatos, interaktív előadást tartottunk-, a téli madárvédelemről és az állatok rejtőzködéséről.
Egy másik teremben felállítottuk a környezettudatos szemléletformáló társasjátékunkat, ahol az óvodás gyerekek egy foglalkozásvezető segítségével a szelektív hulladékgyűjtésről tanulhattak játékos formában. A harmadik része a témanapnak egy érdekes interaktív kiállítás volt, Hulladék kisokos címmel. A kiállítás egyes elemei a hulladékról általában, és a hulladékok különböző kezelési módjairól szólt. Ezt a tárlatot az óvodások mellett az intézmény dolgozóinak is ajánlottuk megtekintésre, akik szívesen olvasták a különböző táblákat.

november 20. Szent Efrém Általános Iskola (Debrecen)
Szerda reggel a 2 természetvédelmi előadás mellett környezettudatos kiállítással és játszóházzal is készültünk a témanapra.
A hajdúböszörményi Zöld Kör munkatársai elhozták a Kukasuli nevet viselő, 12 panelből álló, fenntarthatóságot bemutató, nevelő kiállításukat. A játszóházban pedig a Szelektivity nevű, nagyméretű társasjátékkal tanulhatták meg játékosan a szelektív hulladékgyűjtés alapjait. Emellett Kukasuli keresztrejtvényt töltöttek ki, ahol a kiállításon frissen megszerzett tudásukat ellenőrizhették le.