Vetélkedő

Pályázatunk keretében “Ökoskodó” címmel évente három fordulós környezet és természetvédelmi vetélkedőt bonyolítunk le. A vetélkedőn iskolánként kb. 10 csapat indul.

A vetélkedő menete:
1. forduló, március – általános iskolákban minél több nevező csapat szervezése elektronikusan bonyolítva
2. forduló, április – valamilyen kreativitást is igénylő feladat kidolgozása csapatonként / elektronikusan bonyolítva
3. forduló, májusban – minden iskolában külön-külön, egy délután 2-3 órás program keretében 3 részből álló döntő

Az 1. helyezett csapat Zempléni természetvédelmi táborban vehet részt, míg a 2. és 3. helyezettek egy napos ökotúrán vehetnek részt.
A bodrogolasziba tervezett nyári jutalom ökotábor időpontja: augusztus 6-10.

Képek a vetélkedőkről:

2018. május 28. Ibolya utcai Általános Iskola (Debrecen)

2018. május 30. Álmosdi Bocskai Általános Iskola

2018. június 7. Református Általános Iskola (Debrecen)

2018. június 11. Középkerti Általános Iskola (Hajdúböszörmény)

2018. június 13. (délelőtt) Svetits Róm. Kat. Általános Iskola (Debrecen)

2018. június 13. (délután) Szent Efrém Gör. Kat. Általános Iskola (Debrecen)

2018. június 14. Bocskai István Általános Iskola (Hajdúböszörmény)

2019-ben a II. ÖKOSKODÓ Természet-és környezetismereti vetélkedőt tartottuk meg az együttműködő általános iskolákkal Álmosdon, Debrecenben és Hajdúböszörményben.
Az 5.-es, 6.-os osztályoknak meghirdetett vetélkedő 3 fordulóból állt, és 82 háromfős csapat mérettette meg magát.
Az első forduló egy 10 kérdésből álló természetvédelmi totó volt, ami egyben a jelentkezési lapként is szolgált a versenyre.
A második forduló kreatív feladata a 2019-es évben az év élőlényeinek választott fajok (év madara, hala, gombája , bogara stb.) valamelyikének vagy mindegyiknek a megalkotása volt egy plakáton, bármilyen technikával.
A vetélkedő döntője pedig egy 10 kérdéses természetvédelmi kitalálós feladat, majd egy 10 képes védett madár felismerő feladat volt.
Az I. helyezett háromfős csapatok nyereménye a Zempléni Ökotábor volt, a II., III. helyezettek pedig egy őszi fél napos darunéző túrát nyertek.

Ökoskodó vetélkedő 2020

Az Ökoskodó elnevezésű természetismereti vetélkedőt 2020 április-május hónapban rendhagyó módon tartottuk meg a koronavírus járvány miatt.
A 7 partneriskolában meghirdetett, szokásosan 3 fordulós verseny idén csak 2 fordulóból állt és online módon zajlott le. A 3. forduló-itt az iskolákba látogattunk volna el, hogy a legtöbb pontszámot összegyűjtő csapatok élőben is összemérjék tudásukat-a járvány miatt elmaradt.
Az első forduló egy 10 kérdéses természetismereti totóból állt, ami egyben a jelentkezési lap is volt. A csapatok helyett most egyéni versenyzőket vártunk a vetélkedőre.
A totót helyesen kitöltők meghívást kaptak a második fordulóra, itt már némi kreativitást is igénylő feladatot kaptak a versenyzők, egy-egy természeti értékünkről kértünk rajzokat, plakátokat.
A mindkét fordulóban jól teljesítő tanulók jutalma pedig a nyáron megrendezésre kerülő, egyhetes természetvédelmi tábor lesz.