Ökotábor

2018-ban augusztus 6 és 10 között tartottuk meg az Ökoskodó vetélkedő nyertesei számára szervezett Ökotáborunkat Bodrogolasziban.
A gazdag programban többek között kirándulások, természetismereti és kézműves foglalkozások, előadások, csillagászati bemutató szerepeltek, melyekből az alábbi képek nyújtanak ízelítőt.

2019-ben július 8 és 12 között tartottuk meg táborunkat.
Hétfő reggel 10 órára értünk a Tiszalöki vízierőműhöz, ahol a gyerekek megismerhették Magyarország második legnagyobb teljesítményű vízerőművét. Ezután látogatást tettünk a Kis-Tisza Ökocentrumban, itt körbesétáltuk a számtalan természeti értéket rejtő tanösvényt, a gyerekek itt a nádi madarakat figyelhették meg. A Tiszalök-Tiszatardosi révnél átkeltünk a folyón, majd egy szakvezető segítségével Tokaj hegyalján fedeztük fel a botanikai értékeket, a csoport érdekes információkat tudott megy a hegy geológiai adottságairól, növény- és állatvilágáról és megfigyelhettünk pár érdekes ragadozómadarat is. Hegyi túránk után városnéző sétát tettünk Tokajban, ahol a település történelmével bővíthették ismereteiket a tanulók. Bodrogolasziba érkezve közösen elfoglaltuk a tábori szállást, a vacsora elfogyasztása után pedig a gyerekek és a táborszervezők ismerkedtek meg egymással, a táborvezető pedig ismertette a házirendet és a tábori programtervet is.
Kedden az ébresztő és a bőséges reggeli után , kedden utunk a Sárospatak közelében lévő Megyer-hegyi Tengerszemhez vezetett. Kerékpárokkal a hegy lábáig mentünk, ezután a Tengerszemig egy kellemes gyalogtúrát tettünk, figyelve a minket körülvevő természetet. A bányatónál a természeti értékek mellett a hely történelmével, a tó kialakulásával és a malomkőbányászattal is megismerkedtek a gyerekek. Délután természetvédelmi foglalkozás keretében a Kemence patak völgyét fedezték fel, és jutott még idő egy kővár megtekintésére is.
Szerda reggel a 5 órai ébresztő és a reggeli elfogyasztása után a Bodrog Egyesület környezeti nevelője madármegfigyelő túrát tartott. A táborhoz közeli Bodrog folyó partján sétáltunk végig, ahol számtalan vízi madárral találkoztunk, még a félénk jégmadarat is meg tudták nézni a gyerekek. A parton gyűjtött tollakat közösen meghatároztuk.
Délelőtt kézműves foglalkozásra érkeztünk a Bodrogolaszi Falumúzeumba, a foglalkozásvezetővel közösen hulladékokból bárányt, és mezei virágokból kis kendőt készítettek a táborozók. Az ebéd után természetvédelmi szakember érkezett a táborba, aki érdekes előadást tartott a Zemplén és a hegyalja madarairól, majd egy biciklitúrára indultak, hogy a Szemince-hegyen élő madarakat kapják távcsővégre. A táborhelyen a bőséges vacsora után egy izgalmas előadást hallgathattak meg a gyerekek Norvégia természeti értékeiről.
Csütörtökön korán reggel , 5 órakor a komphoz indultunk madármegfigyelő túránkra. Nagy nagyítású távcső és kézi távcsövek segítségével pásztáztuk a Bodrog folyót, ahol gyorsan a szemünk elé kerültek különböző víz madarak, egy bütykös hattyú családot is meg tudtunk figyelni, akik négy fiókát vezettek. A táborhelyre visszatérve elfogyasztottuk a reggelinket, majd foglalkozásvezetőnk segítségével kreatív és ügyességi tevékenységeket végeztek a gyerekek.
A kreatív foglalkozás után biciklivel meglátogattuk a Búzavirág Alapítványt Vámosújfalun, itt a kézművesek a kosárfonás és az agyagozás rejtelmeibe avatták be a gyerekeket, és mindenki hazavihette a saját maga készítette remekműveket. Az kétfogásos ebédet a bodrogolaszi óvoda menzáját fogyasztották el a táborlakók, ezután kisbuszokkal a Sárospataki várhoz, ahol kulturális foglalkozást tartottunk, majd tárlatvezetésen vettünk részt. A magunkkal hozott uzsonna elfogyasztása után visszaindultunk a táborhelyre, előkészülni a tábort záró tábortűzhöz.
Az esti programhoz átsétáltunk a régi TSZ irodához az előadóterembe, ahol egy érdekfeszítő csillagászati előadást hallgattunk meg. Az előadás után az amatőrcsillagász által hozott csillagászati távcső segítségével a gyerekek megtekintették a Holdat és a Jupitert. A csillagászati bemutató után a táborozók fát gyűjtöttek, a tábori nevelők segítségével meggyújtották a tüzet és az előzetesen elkészített szalonnát, kolbászokat kezdték el sütögetni. A jó hangulatú sütögetéshez a még jobb hangulatot egy meghívott muzsikus gitárzenéje adta, aki különböző népdalokkal, slágerekkel szórakoztatta a táborlakókat.
Pénteken az előző napi jó hangulatú tábortűz után a gyerekek pénteken reggel 9 órai ébresztő és a reggeli bundáskenyér elfogyasztása után elkezdték a tábor rendberakását, az ágyneműk lehúzását, összecsomagolást és szemétszedést. Mikor mindenki elkészült, tartottunk egy tábori értékelést, ahol mindenki elmondhatta a véleményét a táborról és elmesélhette a legizgalmasabb tábori kalandját. A beszélgetés után tábori nevelőnk egy érdekes tesztet készített a gyerekeknek, ahol az egész heti tábori tanulmányokból tett fel kérdéseket a táborlakók számára. A gyerekek nagy lelkesedéssel álltak neki a kérdések megválaszolásához, hiszen értékes és hasznos nyereményben részesültek az 1.,2., és 3. helyezettek.
A vetélkedő után drónreptetésen és légifotózás bemutatón vehettek részt a gyerekek, ahol még a táborhelyüket is megnézhették madártávlatból.
Az ebéd elfogyasztása után kishajós vízitúrán vettünk részt a Bodrog folyón, így még közelebbről tudtuk megnézni a folyó madárvilágát.
A vízitúra után kellemesen elfáradva, élményekkel gazdagon indultak haza a gyerekek Bodrogolasziból.